Markkinointi

Monet asunnon myyjät ajattelevat säästävänsä rahaa myymällä asunnon itse. Monesti tässä saattaa olla paljon riskitekijöitä ja myyjä ei välttämättä säästä rahaa pitkällä tähtäimellä ollenkaan. Kun hankit kiinteistönvälittäjän, maksat koko paketista. Tähän lukeutuu esimerkiksi markkinointiosaaminen. Asuntoja markkinoidaan maksullisilla kanavilla kuten Etuovessa ja Oikotiellä. Lisäksi välittäjillä on omat kanavansa, nykyään tärkeimpänä sosiaalinen media, jossa asuntoja myös markkinoidaan. Todennäköistä on, että kiinteistövälittäjä saa asuntosi kaupaksi nopeammin kuin itse myisit. Välittäjillä on pääsyoikeus erilaisiin datapankkeihin, joista nähdään henkilöt, jotka etsivät asuntoa. Välittäjillä on myös paljon suhteita ja tätä kautta asunto saattaa mennä kaupaksi jo ennen markkinoinnin aloitusta. Jos kuitenkin myyt asuntoasi itse, pitää hankkia jäsenyys tai maksettu ilmoitus asunnonmyyntisivuille.

Asunnon myynnissä erittäin tärkeää ovat valoisat, kauniit, hyvin suunnitellut valokuvat. Näitä ei yleensä saa tavallisella kotikameralla vaan parhainta jälkeä tekee ammattivalokuvaaja. Kiinteistönvälittäjät ovat usein solmineet sopimuksia valokuvaajien kanssa, jotka kuvaavat kohteita, jolloin tämäkin kuuluu osana palveluihin, joita saat palkatessa välittäjän.

Jos asunto halutaan saada kaupaksi mahdollisimman nopeasti, ei markkinointikulut lopu pelkästään asuntovälityspalveluiden jäsenyyksiin ja ammattivalokuvaajiin. Asunnon markkinointiin kuuluu myös erilaisten esitteiden ja mainosten teko, eikä se silti takaa sitä, että asunto menee heti kaupaksi. Asuntojenmyynti onkin yhä enemmän markkinointiosaamisen oikeanlaista kohdennusta.

Hinta

Myyjä haluaa asunnostaan aina parhaan mahdollisen hinnan, oli myynti sitten yksityisesti tai välittäjän kautta tapahtuvaa. Asianmukainen hinnoittelu on kaiken lähtökohta: liian kallis hinnoittelu ei kannata, mutta alakanttiinkaan hinnoittelu ei ole suositeltavaa. Hinnan arvioiminen on vaikeaa, saatat menettää tuhansia euroja alihinnoittelulla ja ylihinnoiteltu asunto saattaa puolestaan olla markkinoilla kauan. Kiinteistövälittäjät osaavat arvioida hinnan sopivaksi yleisen markkinatason mukaisesti. Välittäjien palkka on kuitenkin kiinni asunnon myymisestä, joten siksi he arvioivat asunnot aina realistisesti ja haluavat saada sen nopeasti kaupaksi, mikä on etu molemmille osapuolille.

Asunnon valmistelu

Tiesitkö, että asianmukaisesti stailattu asunto myy nopeammin. Esimerkiksi henkilökohtaisten valokuvien pois ottaminen ja pieni pintaremontti tekevät myynnille ihmeitä. Tekemällä kodista viihtyisän potentiaalisille asiakkaille ja persoonattoman auttaa nopeassa myynnissä. Kiinteistövälittäjillä on tästä arvokasta kokemusta, kuinka kodista saadaan entistä houkuttelevampi. Internetistä saatavat vinkit eivät vastaa aina todellisuutta ja siksi kannattaakin kääntyä välittäjien puoleen. Kiinteistötarina tekee yhteistyötä sisustussuunnittelijan kanssa optimoidakseen asuntonäyttöön tulevien määrän, ostotarjousten määrän sekä lopulta toteutuneen kauppahinnan kohtuullisella myyntiajalla.

Paperityöt

Kun asuntoa ostetaan, paperitöitä on paljon, kun asuntoa myydään, niitä on tuplasti. Yksin myydessä tulee olla tietoinen asunnonmyyntiin liittyvistä lakikiemuroista. Perusvinkkejä kannattaa hakea Kiinteistötarinan asuntokoulusta. Pienikin virhe voi olla myynnin kannalta oleellinen ja etenkin lakisääteiset velvoitteet tiedonantovelvollisuudesta tulee huomioida tarkasti. Palkatessasi kiinteistönvälittäjän, hoitaa hän kaikki paperityöt puolestasi.

Hupikävijät ja asunnonetsijät

Omaa asuntoa myyvillä on usein vahva tunneside kotiinsa. Kiinteistönvälittäjät puolestaan näkevät ja näyttävät kohteita päivittäin ja osaavat tämän myötä kertoa, mikä asunnossasi oikeasti myy ja mikä ei. Monesti kyseessä on pienet asiat: seinien värit ja valoisuus. Heillä on täysin puolueeton näkemys asiaan ja mielipiteet tulevat ammattitaidon myötä. Kun asuntoa myydään, pitää ottaa kaikki kiinnostuneet ostajat vastaan. Tämä on hyvä muistaa myös silloin, kun myyt yksin asuntoa. Yksinmyynnin yksi suurimpia murheita on asunnonmyyntiin kuluva aika, kiinteistönvälittäjä voi näyttää asuntoa ollessasi töissä ja Kiinteistötarinan yhteistyökumppani hoitaa tarvittaessa näyttösiivoukset puolestasi. Nopea tavoitettavuus on etu asunnonmyynnissä, joten projekti on ajallisesti sitova. Lisäksi huomioitavaa on se, että kaikki katsojat eivät ole tosissaan liikenteessä asunnon ostossa. Voi tuntua turhauttavalta näyttää asuntoa monille, joilla ei ole aikomustakaan ostaa asuntoa. Ammattitaitoiset kiinteistönvälittäjät osaavat lukea ihmisistä ovatko he tosissaan ostoaikeissa vai vain katselemassa huvin vuoksi. Monesti asian saa selville muutamalla kysymyksellä tai sen voi myös nähdä käytöksestä yleisellä asuntonäytöllä. Välittäjät eivät tuhlaa turhaan aikaansa näihin hupiostajiin vaan keskittävät kaiken energiansa oikeasti kiinnostuneisiin, potentiaalisiin ostajiin.

Luotettavuus

Jos myyt asuntoa itsenäisesti, on sinun vastuullasi kertoa kaikki oleellinen informaatio asunnosta. Esimerkiksi asunnon kunnon kertominen on yksi tärkeimmistä asioista, joka pitää kertoa ostajille. Jos kiinteistövälittäjä myy asuntoasi, hän selvittää automaattisesti kaiken asuntoosi liittyvän vertailemalla asiakirjoja (kuten isännöitsijäntodistusta ja yhtiöasiakirjoja) sekä suorittamalla laajan katselmuksen asunnossa ja sen ympäristössä. Kiinteistönvälittäjät osaavat myös kertoa ostajille asunnosta objektiivisesti. Kiinteistönvälittäjä on usein neutraali ja rakentava osapuoli ostajan ja myyjän välisessä, kiivaassakin, neuvotteluvaiheessa. Myös näytöillä ostajat katselevat asuntoja mieluummin niin, että omistajat eivät ole paikalla. Monista tuntuu, että he eivät voi olla avoimia mielipiteidensä kanssa asunnon omistajille ja ovat silloin mieluummin hiljaa. Yleensä näytöllä vierailu on myös lyhyempi omistajien ollessa paikalla.

Jännittääkö?

Jos asunnon esittely tuntuu vieraalta, käy kiinteistövälittäjien asuntonäytöissä. Seuraa miten he myyvät asuntoa: millaisia kysymyksiä välittäjille esitetään, mitä välittäjä vastaa, miten välittäjä toimii esittelyssä? Näet Kiinteistötarinan asuntokohteet täältä, tule rohkeasti käymään näytöillämme! Loppujen lopuksi yksinmyynti vs. välittäjän kautta myynti liittyy siihen, kumpi on sinulle arvokkaampaa: säästetty raha vai säästetty aika ja stressi. Välittäjä saa usein laajemman kontaktiverkostonsa, neuvottelutaitojensa ja yrityksen tuoman luotettavuuden myötä paremman kauppahinnan asunnostasi. Näin lopulta välittäjän avulla myyminen voi olla tehokkaampaa ja euroissa voitollisempaa kuin yksinmyyminen. Kysy Kiinteistötarina arviokäynnille ja jutellaan vaihtoehdoista. Mikäli olet jo päättänyt myydä yksin, voimme olla apuna kauppakirjojen teossa, arviointivaiheessa sekä valokuvauksessa.

nimetön